Recordaantal nieuwe zonnepanelen in Den Haag

Nog nooit kwamen er in Den Haag zoveel zonnepanelen bij als in 2018. In een jaar tijd nam het aantal panelen op daken van woningen en bedrijven toe met ruim 30 procent. Een record, stelt netbeheerder Stedin.

In 2018 lagen er panelen op 7354 daken van Haagse huishoudens en bedrijven, tegen 5645 daken in 2017 en 2614 daken vijf jaar geleden. Netbeheerder Stedin verklaart die recordgroei door de aantrekkende economie, waardoor er meer nieuwe woningen worden gebouwd. ,Die zijn vaak standaard met zonnepanelen uitgerust’, legt woordvoerder Koen de Lange uit. ,Ook worden de panelen steeds beter en goedkoper.’
In het gebied van netbeheerder Stedin (de provincies Utrecht en Zuid-Holland) staat Den Haag met 18.93 megawatt op plek drie in het rijtje van steden met het hoogste geregistreerde vermogen aan zonnestroom. Op één staat Utrecht en op twee Amersfoort.

In totaal nam het aantal zonnepanelen in het Stedin-gebied met 49 procent toe, tot 541 megawatt. Dat is genoeg om 160.000 huishoudens van stroom te voorzien.
De forse stijging in Den Haag kan op goedkeuring rekenen van wethouder Liesbeth van Tongeren. ,Zonne-energie is een onmisbare factor voor de energietransitie”, laat ze weten. Ik word erg vrolijk van alle plekken waar ik glinsterend blauw zie op de daken.’’ Volgens de wethouder kan ook wie geen eigen dak heeft steeds vaker profiteren van de opbrengsten van zonne-energie. Dit door het toenemende aantal collectieve zonnedaken in de stad.

Bron: ad.nl