Nog aantrekkelijker voor VvE om over te gaan op zonne-energie

Steeds meer VvE’s overwegen om zonnepanelen te plaatsen, Daarmee kunnen ze het gemeenschappelijke stroomverbruik beperken.  Vaak willen de bewoners zelf ook meeprofiteren van de opgewekte zonnestroom. Door de afspraken in het Energieakkoord, dat in het najaar van 2013 is afgesloten, is het voor VvE’s aantrekkelijker om zelf stroom op te laten wekken. Die stroom kan dan met 7,5 cent belastingvoordeel worden doorgeleverd aan de bewoners.

MOGELIJKHEDEN VOOR UW VVE EN DE BEWONERS

Is het dak van uw gebouw geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? Welke mogelijkheden of beperkingen staan er in de splitsingsakte? En welke installatie is dan het meest geschikt? Hoeveel – en vooral welke – panelen moeten we dan aanschaffen? En welke (micro-)omvormer? Hoe zit het dan met de garanties op kwaliteit en opwekking? En hebben we dan wel de juiste meter? Hebben we hier als VvE genoeg geld voor? Voor welke subsidies komen we in aanmerking? Of vereist dit een eenmalige bijdrage  van de leden of een lening door de VvE? Of zijn er nog andere mogelijkheden denkbaar, zoals leasing e.d.?

En… misschien wel de belangrijkste vraag:

WAT LEVERT DAT ONS OP?

Die vraag is alleen te beantwoorden als u inzicht heeft in de huidige energiewetgeving en in de kostprijsopbouw van een kilowattuur (kWh) stroom. U betaalt het energiebedrijf voor de geleverde stroom in uw woning en de netbeheerder voor het transport van de stroom naar uw woning.

SALDEREN

Sinds 1 januari 2014 mag een VvE de zonnestroom die zij zelf opwekt salderen met (“wegstrepen tegen”)  het totale collectieve verbruik tegen het leveringstarief dat het energiebedrijf hiervoor in rekening brengt.
Let op: dat geldt alleen zolang de VvE een aansluitwaarde heeft die kleiner is dan 3 x 80 ampères. De kosten van de netbeheerder mogen niet worden gesaldeerd.
DOORLEVEREN

De VvE kan er sinds 1 januari 2014 ook voor kiezen om de opgewekte zonnestroom door te leveren aan de bewoners van het complex. De opgewekte elektriciteit wordt via de gemeenschappelijke installatie van de VvE en via het net teruggeleverd aan de leden van de VvE. Zolang die leden kleinverbruiker zijn krijgen die dan een belastingkorting van € 0,075 per kWh. Wellicht is hiervoor aanpassing van de elektriciteitsleidingen nodig.

Deze regeling wordt over vier jaar geëvalueerd op basis van gebruik.

CONCLUSIE

Een VvE die zonnepanelen wil plaatsen, moet goed worden geïnformeerd. Zonne-energie is niet altijd een goed alternatief; dat hangt af van veel factoren. Hoe groter het verbruik van de VvE; hoe meer aspecten er zijn om rekening mee te houden. Bent u geïnteresseerd? Dan is het verstandig om alle technische, juridische en financiële (on)mogelijkheden in kaart te laten brengen door een onafhankelijke partij.

Vraag nu een onafhankelijk zonnestroom-advies voor uw VvE aan.