Nieuwsbrief 070-Energiek

NIEUWSBRIEF#2 | SAMEN DUURZAAM
AUGUSTUS 2015


Duurzaam denken

Beste vriend(in) van 070Energiek, na een intensieve voorbereiding was het in oktober 2014 eindelijk zover, de officiële start van 070Energiek. Inmiddels zijn we bijna een jaar onderweg, met 60 Party’s, 300 deelnemende huishoudens en vele maatregelen, een mooi resultaat. Maar we kijken vooruit, we willen verder en groter denken. Om het jaar tevreden af te kunnen sluiten willen we in de komende vier maanden nog minimaal 40 EnergyParty’s organiseren, en daarmee 200 huishoudens kennis laten maken met duurzaam denken.

Daarnaast willen we de EnergyParty doorontwikkelen. Hier willen we graag jouw hulp voor inschakelen! Heb je een tip, geweldig idee, of zie je op een andere manier kans om de EnergyParty verder aan te scherpen? Help ons dan mee, geef je idee aan ons door via onze website of e-mail, en wij gaan ermee aan de slag! Samen komen we immers verder, samen kunnen we Den Haag verduurzamen. Samen kunnen we echt duurzaam denken!

Naslagwerk EnergyParty

Eind mei was het zover! Onze stagiair Micha Blanken van De Haagse Hogeschool heeft voor zijn studie Climate & Management zijn stageperiode bij 070Energiek afgerond met een eindpresentatie. Het product waar het deze stageperiode om draaide was het naslagwerk voor de EnergyParty. Een boekwerk met achtergrondinformatie bij de verschillende maatregelen. Aanvullend op de kaarten met maatregelen die we tijdens de avond gebruiken, kunnen we voortaan het Naslagwerk erbij pakken voor extra informatie en cijfers. Ook kunnen we vaker direct inhoudelijke feedback geven tijdens een discussie. We willen Micha ontzettend bedanken voor een mooie stageperiode en een prachtig eindproduct. Daar zal het echter niet bij blijven, op dit moment is Micha voor ons bezig met een tweede opdracht, hierover meer in de volgendenieuwsbrief.

Urban Energy Live bij BNR

Op woensdag 8 juli waren we te gast bij Urban Energy Live van BNR in de Caballero Fabriek op de Binckhorst. Onze voorzitter Alexander van de Beek kreeg hier de kans om voor een volle zaal het concept van de EnergyParty te pitchen. Bekijk in het filmpje hierboven hoe dat ging. De gehele uitzending vindt uhier.

Keten van Limburgse windstroom geheel in burgerhanden!

070Energiek vormt met nog 19 andere lokale coöperaties de nationaal opererend leveringscoöperatie DE Unie. Op 17 Juli jl. tekende Zuidenwind een stroomcontract voor hun windmolen met DE Unie. Het afsluiten van het contract betekent dat de hele keten van deze windturbine nu in handen is van burger-energiecoöperaties. Dit is in Nederland een unieke situatie. Lees het gehele bericht op de site van DE Unie. Ook wij zijn opzoek naar lokale initiatieven om mee samen te werken. Op deze manier willen we een echte Haagse stroomketen creëren. Ben je (bijvoorbeeld samen met je buurt) bezig met een zonnestroom-project? Stuur ons dan een mail. Of stap gewoon over naar groene stroom van 070Energiek en creëer samen met ons de Haagse keten


138 zonnepanelen aan de Laan van Meerdervoort!

Sinds een aantal weken liggen er 138 nieuwe zonnepanelen op de daken aan de Laan van Meerdervoort. Hiermee zijn negen bewoners in een klap energieleverancier geworden in plaats van afnemer. Benieuwd naar het complete verhaal? Lees dan onze Tweet met het volledige artikel uit Den Haag Centraal.

Blijf ons volgen!

Regelmatig plaatsen we op Twitter en Facebook nieuwe ontwikkelingen over 070Energiek en de EnergyParty. Daarnaast voorzien we je via onze website van meer (achtergrond)informatie. Wil je graag op de hoogte blijven van 070Energiek, of ben je benieuwd wanneer er bijvoorbeeld weer een EnergyParty bij je in de buurt is? Houd onze twitter en Facebookpagina dan goed in de gaten, klik direct door via onderstaande knoppen.

WIST JE DAT?

Zonnepanelen op dak huisbaas.

Ook als huurder kunt u zonnepanelen op uw woning plaatsen. De Utrechtse student Joost legde samen met zijn huisbaas zonnepanelen op het dak van zijn studenten-complex. Lees het hele verhaal hier.Bent u een huurder en heeft u ook interesse in zonnepanelen? Laat het ons weten via onze website ofmail, en we bespreken samen de mogelijkheden.

  BESPAARTIPS!

#1

Met lichte muren gebruik je minder energie voor verlichting.

Bespaar € 11,- per jaar.

#2

Zet tijdens het downloaden het scherm uit.

Bespaar € 20,- per jaar.

#3

Laat je apparaten niet op stand-by staan.

Bespaar € 64,- per jaar.

   EEN AVOND BIJ
…………..MARLOT

Donderdag 16 juli waren we uitgenodigd bij tennispark Marlot om een EnergyParty-XL te faciliteren. Goed voorbereid en maar liefst vier man sterk vertrokken we donderdagavond naar het tennispark waar we bij aankomst werden begroet door gastheer Peter. Op eigen initiatief had Peter een groep mensen bij elkaar gebracht die allen benieuwd waren naar hun energieverbruik en de vergelijking met de buurt.

Na een korte uitleg zijn we in groepen begonnen met het vergelijken. Hier bleek al snel dat er veel te winnen viel. Na een aarzelend begin van de avond, werd de sfeer wat losser en ontstonden er leuke en inhoudelijke gesprekken over het energieverbruik. Daarnaast begon er ook interactie te ontstaan tussen de groepen, waarbij verrassende inzichten in bespaar- en opwekmaatregelen ontstonden.

Het was een ontzettend leuke avond. De EnergyParty-XL is wat ons betreft iets dat we vaker willen gaan organiseren. Dus lijkt het je leuk om samen met je buurt-, sport-, of hobbyvereniging eens dieper in het energieverbruik te duiken? Nodig ons uit en we maken er samen een gezellige en leerzame avond van!

    FINANCIERINGS
TIP…………………….

Hypotheekrente

Heb je na lang zoeken eindelijk je droomhuis gevonden, maar schrik je van het energielabel? Dan kun je kiezen tussen een flinke energierekening, of investeren in je woning.

In 2015 mag de hypotheek maximaal 103% van de waarde van de woning bedragen. Kun je nou aantonen dat je gaat investeren in het energiezuiniger maken van je woning, dan mag de hypotheekverstrekker jou hiervoor meer geld uitlenen. Dit extra hypotheekdeel kun je bijvoorbeeld gebruiken om een warmtepomp, zonnepanelen of dubbel glas aan te schaffen. De hypotheek mag in dit geval 106% van de nieuwe woningwaarde bedragen. Dit is de waarde van je woning na de verbouwing. Houd echter in de gaten dat de waarde van de woning vaak niet gelijk stijgt met de investering.

     HET BESTUUR

Bestuur 070Energiek:
Peter van Weereld
Alexander van de Beek
Marco van Steekelenburg
(foto www.bartvanvliet.nl)