Minister Ollongren: teruggave btw voor deel scholen en Verenigingen van Eigenaren aantrekkelijker

Minister Ollongren meldt de Tweede Kamer dat voor een deel van de scholen en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) de btw-teruggave voor zonnepanelen aantrekkelijker wordt door de nieuwe kleine-ondernemersregeling.
Per 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) van start. Het ministerie beoogt hiermee dat de Nederlandse wetgeving aansluit bij de Europese wetgeving. Eerder gaf staatssecretaris Snel al aan dat particuliere eigenaren van zonnepanelen er definitief niet op achteruitgaan door de invoering van de nieuwe KOR. Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer nu een brief gestuurd met toelichting over wat er verandert bij de btw-teruggave voor zonnepanelen bij scholen en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s).

Vrijstelling voor beperkte groep

Maar wat verandert er dan per 1 januari 2020? ‘Met ingang van 2020 kan een rechtspersoon ook een beroep doen op de ‘ontheffing’ (red. dit wordt dan een vrijstelling). Scholen, VvE’s, kerken en verenigingen konden al een deel van de btw terugvragen maar sommige hoeven in de opvolgende jaren geen btw meer af te dragen. Ik spreek over sommige omdat het alleen gaat om ‘kleinere’ installaties. Wanneer er meer dan 2.500 euro btw op de installatie zit, is een beroep op de vrijstelling direct na aanschaf niet meer aantrekkelijk en dient ten minste de 4 opvolgende jaren alsnog btw afgedragen te worden over de aan het elektriciteitsnet geleverde stroom. Aangezien VvE’s en scholen doorgaans meer zonnepanelen kopen zal slechts een klein deel van deze groep gebruik gaan maken van de vrijstelling direct na aanschaf.’
Door Edwin van Gastel