Aarding van een zonne-installatie

Wat is het aarden van zonnepanelen?

Zonnepanelen op uw dak worden gezien als een ‘vreemd geleidend deel’ en volgens de nieuwe NEN1010 richtlijn betekent dat dat u de metalen constructie verplicht moet aarden. Aarden betekent dat ze door middel van een extra kabel verbonden worden met de aarde, zodat als er sprake is van overbelasting, de overtollige elektriciteit veilig de bodem in gaat. Daarnaast beschermt het uw zonnepanelen, omdat deze dan niet defect kunnen raken of in brand kunnen vliegen door de plotselinge toename in stroom. Er zijn drie redenen waarom het belangrijk is om uw zonnepanelen te (laten) aarden.

U kunt op die manier statische elektriciteit voorkomen. Dit is beter voor degene die de zonnepanelen repareert en onderhoudt, omdat deze er dan geen schok van kan krijgen tijdens de werkzaamheden.

  • Zonnepanelen zelf trekken geen bliksem aan, maar omdat ze hoog op het dak gemonteerd zijn kan er wel een inslag plaatsvinden. Als uw zonnepanelen dan geaard zijn, dan zullen ze niet defect raken door de grote hoeveelheid stroom die daarbij vrij komt.
  • Zonder aarding kan er stroom op de behuizing komen te staan. Dit is dan stroom die u niet meer ontvangt van uw zonnepanelen. Dit wordt ook wel het lekken van energie genoemd. Als uw behuizing geaard is, dan kan deze geen stroom meer geleiden.

Een voorbeeld

U kunt het aarden vergelijken met het toepassen van een geaarde contactdoos. Uw elektrische apparaten blijven dan gewoon werken, ook als er bijvoorbeeld bliksem in slaat. Zelfs al slaat er op 100 meter afstand van u bliksem in, uw apparaten kunnen er dan nog steeds een klap van krijgen. Het is niet voor niets dat men bij onweer altijd aanraadt om de stekkers uit de stopcontacten te halen. Heeft u geaarde contactdozen, dan is dat dus niet meer nodig. Geaarde zonnepanelen zijn op die manier ook beschermd.

Wanneer is aarden belangrijk?

Aarden van de montagerails is vanaf 2017 verplicht, maar als u een oudere installatie heeft, dan zijn uw zonnepanelen mogelijk nog niet geaard. Er zijn een aantal situaties waarin u dit beter alsnog uit kan laten voeren. Het is altijd verstandig om uw zonnepanelen te aarden, maar als u ze in de buurt van een bliksemafleider heeft geïnstalleerd, dan is de kans dat ze bij onweer ook geraakt worden groter. Ook als u een omvormer zonder transformator gebruikt is het beter om uw zonnepanelen te laten aarden. Als laatste zijn er bepaalde fabrikanten en verzekeringsmaatschappijen die het verplicht stellen dat hun zonnepanelen geaard worden en beschermd worden tegen spanningserosie. Het vermogen van de zonnepanelen zal dan minder snel achteruit gaan als de zonnepanelen ouder worden.

Hoe kunt u zien of uw installatie geaard is?

Als uw installatie geaard is loopt er een groen en gele aardekabel van de omvormer naar de groepenkast of pv-verdeler. U kunt de kabel het beste zien bij de omvormer.

Offerte aarding

Wilt u uw zonnepanelen laten aarden? Of heeft u andere werkzaamheden met betrekking tot zonnepanelen die u graag door een specialist uit zou laten voeren? Bel ons op 070 – 2 62 94 16 of mail naar info@zonneenergieopmaat.nl dan maken wij een offerte op maat voor u.